Rökrutan revisited

I min bekantskapskrets existerar ett fenomen jag inte vet om det är giltigt för kvinnor överlag eller bara en märklig slump, ej möjlig att generalisera till andra omständigheter. En överrepresentation av fruns hittar inte riktigt rätt i arbetslivet, när någon konturlös dröm om att plugga och när barnen fötts så krisar det till och ”vad ska jag bli när jag blir stor?”-paniken blir akut.

Jag vet inte om det är för att männen är ”bättre” på att tuffa på med ett jobb man inte är helt nöjd med, om de förverkligar sina drömmar tidigt i högre grad eller om de okvalificerade yrken de har ger mindre behov av att leta vidare? Känner ni igen fenomenet?

Nu var det inte någon analys av män och kvinnors respektive behov av, och möjligheter att, nå de karriärsmässiga mål man drömmer om. Utan några handfasta pluggtips för de pojkar och flickor som snubblar över behovet snyta småknytt, håva in högskolepoäng och sänka sin numera collagenfattiga lekamen i en potent retinol-peptid-aha-cocktail, allt på en gång.

1) Föräldraledighet + distanstudier = <3. Mycket bra för oss som inte är MVG-barn som det hette på min tid. Naturligtvis är det optimala att kunna rensa schemat från allt vad andra åtaganden heter, sitta i en skrivarlya i Visby och författa sina hemtentamen medan unga inoljade män efter ett litet pling i klockan förser en med vindruvor och hud. Men nu utgår vi från av vi är vuxna människor med mycket litet behov av ytterligare belåning. Och att det är förbjudet med slaveri. Att kombinera komvuxstudier hemma i soffan med en unge snuttandes på nipplarna är nog görbart för de allra flesta om vi snackar relativt simpla gymnasiekurser. Och schemalägg ett par timmar på kvällen när partnern kommit hem. PÅ MINUTEN. Tv-serier går ju att eh… ”spela in” och sexlivet tar ju ändå inte så mycket tid med spädgrisar i hushållet.

2) Högskoleprovet. Med den betygsinflationen som skett de senaste åren är det mycket svårt att fajtas i den kvoten. Gör istället en grej av att bara få G på alla gymnasiekurser. Högre betyg ska bannas! Du ska lägga all energi som krävs för att få ett mer än medelmåttigt betyg på andra saker. Manikyr, träning, scrapbooking eller vad sjutton det är som ger en guldkant på den lilla vardagen. När alla G-betyg som behövs är kirrade är det studier inför högskoleprovet som får bli den sista kursen. Skriv ut alla gamla. Traggla. Ta hjälp. Traggla. Belöna.

3) Titta BAKÅT! Inte framåt. Det är lätt att stå där och ba ”ca sjutton års komvuxstudier innan jag ens kan söka uni… ej värt, suckelisuck”. Backa då och sug på hur fort de senaste åren gått. Om du hade börjat komvuxa när Pitbull slog igenom hade du varit klar nu. Och det var typ igår right?

Pengarna då? Jomen kolla här, det är inte så risigt som många tror. Är du över 25 och har jobbat tidigare har du möjlighet att låna lite extra, har du ungar får du extrabidrag och fribeloppet har höjts så att man kan tjäna en del för att dryga ut studiemedlen.

 

So long, SYO-Siv

2 svar to “Rökrutan revisited”

  1. lilla S Says:

    Låter väldigt uppmuntrande, särskilt det där sista!
    – mvh skriver-mitt-första-cv

  2. :D Says:

    Jag älskar er. Mvh bitterfitta i tonåren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: