Hej schyssta snubben!

De ploppar upp som svampar ur marken, alla dessa schyssta snubbar mellan 20-45 som är feminister och allmänt härliga, öppna och medvetna. Så jäkla schyssta liksom, ni vet?

Schyssta snubben går på gala med en gömd flykting och tycker att alla tittar snett på henne för att hon inte är snygg. Så schyssta snubben bloggar ilsket med en känga till alla ytliga kändismänniskor och bara råkar nämna att han ju liksom asså ba gömmer flyktingar, ger dem kläder och galabiljetter och är allmänt schysst. För schyssta snubben tänker ju inte på att det kanske är jävligt dumt att avslöja att man brukar hänga med flyktingar som gömt sig, eftersom det brukar krävas en hel del hemlighetsmakeri för att de inte ska bli hittade. Men herregud, varför ska schyssta snubben behöva tänka på det? Han måste ju få häva ur sig lite ilska mot de av patriarkatet förblindade kvinnorna som inte tyckte att hans kompis var snygg nog. Så klart man måste få nämna i förbifarten då allt fint man gör. Jag kanske inte fattar det, men vad vet jag? Jag är ju inte schyssta snubben.

Schyssta snubben gifter sig med en feminist och är föräldraledig med alla barn för att hon ska få skriva brinnande politiska texter eller epos i romanform och det är ju så självklart för honom för han tycker att man ska kvotera föräldraledigheten och fnyser åt papporna som inte har koll på skostorleken på bebisen och så bara råkar han twittra dagligen om sin vardag och blir bemött med gullegull och nussetuss, för även om schyssta snubben aldrig sa hora ”barnvakt”, så hör ingen ifall ett träd faller i skogen och ser ingen ifall en pappa inte uppdaterar om sitt föräldraskap på sociala medier.

Och schyssta snubben är så jäkla rolig! Herreguuud vad kul han är! Han klipper och klistrar vad icke fullt så schyssta snubbar skriver på nätet och vips så har han fått bokkontrakt (av ännu en schysst snubbe) och så kan schyssta snubben åka runt i landet och promota sig själv, förlåt sin bok, och alla VET att han är så jäkla rolig som sätter fingret på gamla gubbars tokigheter och det är ju bara en ren jäkla slump att det blev en kille som klippte och klistrade ihop en sån bok och får credd för det, för alla vet ju att det precis lika gärna kunde ha varit en tjej som kunde fått för sig att världen säkert behöver ännu en ”titta vad jag hittade på internet och nu har samlat ihop i ett worddokument”-bok.

Han är så jäkla avslappnad, schyssta snubben. Det faller sig så naturligt att bara liksom göra precis det som känns rätt och bra i magen och att man ser till att alla får veta det, det är ju bara slumpen. Pappabloggar och feministtatueringar och så ser man till att hånskratta åt den där snubben som trodde att det var fint att inte säga hora, för de vet ju bättre. Dem schyssta snubbar. Så himla härliga de är.

/Betty, vem annars?

47 svar to “Hej schyssta snubben!”

 1. Grillfest Says:

  Oj

 2. Clementine Says:

  Typ som den här på UC’s blogg som kommentar till ett inlägg om vad som skulle hända om det var LillBabs och inte Leif GW som satt och pratade om sina tillkortakommanden som förälder i Skavlan:

  ”Pär den 23 oktober, 2012 kl. 11:31 skrev:
  Förbannat bra skrivet! Det man kan begrunda i sammanhanget, efter att ha skummat igenom de efterföljande kommentarerna, är dock att fäderna även här lyser med sin frånvaro. De kvinnor som dock är ”kritiska” till denna reflektion gör dock bara sig själva bara en björnstjänst genom att spela med i det regelverk som männen satt upp.

  Det är ju trots allt så att det rådande manliga heteronormativa beteendet i samhället inte är något som någon bör ha som mål. Skall man vara en ”lyckad” och ”framgångsrik” kvinna (eller man) är de de manliga idealen som skall uppnås. För det är ju trots allt så att det är männen sätter dagordningen för vad lyckad och framgångsrik skall laddas med för värderingar. Vi behöver bryta med dessa ideal, oavsett kön.

  Det är detta beteende som gör att bland annat GW kan komma undan med den här typen av uttalanden. Men även att hen kan komma med argument som ”Titta på GW:s dotter då! Hon hade ju en bajskorv till pappa, men blev ändå en framgångsrik jurist i Bryssel.” Men hon hade förmodligen blivit jurist i Bryssel ändå även om GW varit en närvarande pappa, men med undantaget att hon förmodligen mått betydligt bättre. Men det är ju inget vi kommer att få något svar på.

  Men med detta sagt innebär ju inte att man som man skall istället bli mer feminin eller till och med en kvinna (vilket ofta är det tröttsamma motargumentet). Det finns givetvis en massa saker som det kvinnliga heteronormativa beteendet behöver göra upp med också (även om det inte kan stå i partition med männens). Det gäller istället att hitta ett sätt att leva tillsammans på lika villkor. Då behöver också samhället vi lever i göras om från grunden. Hur vi värderar arbete, löner, fritid, prestation, utbildning, barnuppfostran osv. För de som i slutändan står där som förlorare till sist är, tyvärr, barnen (och männen!).

  Traditioner är till för att brytas – för att få mänskligheten att gå framåt.”

  Är det bara jag som blir sjuk provocerad av sådana här snubbar?170 kommentarer av 99,9% kvinnor åsså kommer en snubbe och ska styra upp vad som är feminism och skriver så sjuk självklara saker som den mest korkade anhängaren därinne redan har full koll på. Efter att ha ”skummat” igenom kommentarerna. Om jag fick en spänn för varje gång killarna på utbildningen berättade att de hade skummat igenom litteraturen och sedan ändå fick all cred på seminarierna skulle jag sitta på Maui och inte i ett höstgrått Gbg. Jag blir så jävla trött.

 3. Patsy Says:

  FYFAN VAD BRA!

 4. Apan Says:

  betty verkar inte nöjd med nått. hatar du livet?

 5. bomakach Says:

  Det är alltid tröttsamt med människor som ”gör gott” med enda baktanken att få synas och samla credd, men i övrigt vet jag inte om jag håller med dig. Det var väl festligt när de första haha-schysta-killen-kolla-på-honom, klanka-ner-på-Ronnie-Sandahl-som-surar-över-att-han-inte-får-bli-ihop-fast-han-är-så-snäll-krönikorna kom för några år sedan, men nu börjar det bli lite tröttsamt.
  Jag kan till viss del känna att detta är härskartekniken kallad Dubbelbestraffning. Är man man och inte föräldraledig får man skit. Är man man och med full liv och lusta deltar i sina barns uppväxt, så får man skit. Ska det liksom bara få vara okej att vara pappaledig men inte riktigt stå för det eller gilla det?
  Varför går det bra att föräldralediga mammor, fulla av stolthet, twittrar och delar bilder på sin tjocka, nykräkta unge när det inte är ok att en föräldraledig stolt pappa gör detsamma?
  Varför får kvinnor som är engagerade i den feministiska ideologin ta plats i debatten, när en man med samma brinnande intresse stämplas som blott uppmärksamhetstörstande om han uttrycker sig?
  Vi kvinnor kräver delat ansvar för hem, hushållsarbete, barn, möjlighet att göra karriär, men hittar vi en snubbe som till fullo delar den ideologin så är han bara en ”schysta snubben” som säkert gör det med baktankar. Jag förstår att unga män på tröskeln in i vuxenvärlden känner sig lite…villrådiga.

  • kvinnopartaj Says:

   Fast det finns ju miljarder män som gör precis hälften om inte mer, som ”gör allt rätt” men som inte måste GÖRA EN GREJ av det hela jävla tiden. Och så finns det massor av pappor som bloggar om sina ungar och det känns genuint, men alla dessa schyssta snubbar känns så lagom äkta.

   Vore så jäkla mycket mer vettigt om de liksom bara gjorde det. Inte framhöll det så himla mycket.

   • Tobias Says:

    Fast då kommer det ju aldrig finnas en manlig förebild som är feminist, liksom om man aldrig ska få säga något om hur och varför man är det. De flesta av oss gör det inte för att skryta, tro det eller ej.

   • bomakach Says:

    Jag gillar också doers mer än skryters. Så för all del, låt oss alla jobba på i det tysta och hålla käften om det. Jag slipper då gärna gruppens egen kamp för, och medial uppmärksamhet kring:
    * kvinnor som bryter traditionell manlig mark, t.ex som näringslivstoppar, jägare, äventyrare och ragga-vilt-och-ligga-runt-och-gilla-det.
    * HBT-personer som lobbar för rättigheter till t.ex könsneutral äktenskapslagstiftning och barn, ni kan väl leva som ni vill i det tysta och slippa tjata om det?
    * etniska minoriteter som önskar slippa bli sämre behandlade än infödda
    …och annat normbrytande beteende.

   • Clementine Says:

    Jo, fast män som är feminister är ju inte i underläge från början, till skillnad från alla andra du räknar upp. Själva benämningen gör inte att de har färre privilegier gentemot andra män. Och det är inte de som ska creddas och leda kampen för jämställdhet, samt diktera villkoren för den. Det är väl kanske snarare så Betty menar än att de ska hålla tyst om det.

   • Tobias Says:

    Men varför ska dom inte creddas när dom gör något bra, oavsett om dom är män eller kvinnor?

   • Clementine Says:

    För att jag inte tycker att det är det centrala i feminism och strävan efter jämställdhet, att dela ut morötter i form av cred. Ska avsaknaden av privilegiet att tjäna mer pengar än sin fru för att man är pappaledig vägas upp genom att alla ska säga att man är duktig? Behöver man cred för det? Att uppmärksamma är inte samma sak som att credda heller.

   • Robban Says:

    Precis, strävan ska ju alltid finnas där naturligt. Inte vara något man tagit ställning till och som sedan ska belönas.

   • Tobias Says:

    Jag är inte riktigt så utstuderad. Om någon gjort något bra uppmuntrar jag det, oavsett om det är en man eller kvinna, och oavsett om det är något typiskt kvinnligt eller typiskt manligt hen gjort.

    Kärnan i feminism är att män och kvinnor ska ha samma möjligheter, och så snart man kommer utanför den teoretiska kärnan och till praktik blir det omöjligt att säga vad feminism ”är.” Jag tycker inte att resonemanget ”Om en individ gör något bra och är kvinna, uppmärksamma, men om är man, uppmärksamma inte” har något med feminism att göra då det inte för oss närmare målet som är lika möjligheter. Jag tror faktiskt att det är tvärtom; om endast våra normala beteenden uppmärksammas är det dom som förstärks, och dom uppmärksammas konstant.

    Jag kan inte med säkerhet säga att det är så, der kanske finns jätterationella argument för motsatsen, jag har bara inte hört dom.

    Och Robban, jag förstår inte riktigt vad du menar. Det har alltid, i alla grupper, varit så att beteenden som uppmärksammats och belönats har förstärkts och beteenden som ignorerats försvagats. Det är så vi, precis som alla sociala varelser, utvecklat de sociala normer och beteenden vi har.

   • Clementine Says:

    Jag förstår till viss del ditt resonemang, men ska det arbete som kvinnor gör till största delen, börja creddas bara för att en man gör samma sak? För det är ju precis så det ser ut, män får uppmärksamhet när de bryter traditionell mark, och dessutom mycket mer, eftersom det inte förväntas av dem. De ”offrar” sig. Gör saker de borde tycka är tråkigt när de borde göra andra saker, traditionellt manliga. Då blir det ju ändå fokus på männen, som det alltid är. Och igen, att uppmärksamma val och ställningstaganden är inte det samma som att credda och dunka rygg. Och det är skillnad på att göra något bra och göra något självklart (eller som åtminstone borde vara självklart). Om du skriver en bok om genus ur en mans perspektiv som kan nå fler män, då tycker jag att du kan få uppmärksamhet för det. Om du däremot städar lika mycket som din fru tycker jag faktiskt inte att du behöver slå dig för bröstet för det.

   • Tobias Says:

    Jag tycker som sagt att oavsett vem som gör ett bra arbete så ska det berömmas, och jag tycker inte att någon ska vara tyst om saker bara för att andra berömmer för mycket. När någon gör något normbrytande som kan vara en liten, liten vinst för jämställdheten ser jag bara fördelar med att hen berättar det, oavsett om det är en man som tar över så många dagar han kan av föräldraledigheten eller en kvinna som tar plats i en börsbolagsstyrelse. Det spelar liksom ingen roll ifall det är en man eller en kvinna som basunerar ut det, och jag tycker att gör man skillnad på det sättet sätter man lite krokben för jämställdhetsarbetet.

   • Clementine Says:

    Men det är just det, att basunera ut självklara saker. Varför ska det promt berömmas? Är det det man är ute efter? Berömmet, för det låter lite så på dig, att man ska hos män (och kvinnor) betinga ”bra” beteende som några slags Pavlovs hundar för att det ska hända något. Är det någon norm som man ska se över är det väl hur män alltid creddar och ger varandra privilegier för minsta lilla. Man kanske ska börja där? Och fortfarande: Ve får mest utrymme i media? Ska dessa ha ännu mer utrymme och definiera vad feminism är? Ser du inte att det finns risk för en backlash i det här?

    Och självklart ska man prata om det, men INTE för att få BERÖM eller att få berömma. Det är ju det som jag ställer mig emot, inte själva handlingen eller vilket kön som utför den.

   • Virrpanna Says:

    Inte är det bara män som ger män credit i tid och otid, jag tycker att framförallt kvinnor ofta är mycket bättre på att berömma män än att berömma andra kvinnor för samma sak. Eller?

   • Tobias Says:

    Visst ska man börja där, på så vis att man ger kvinnor lika mycket cred som män. Angående betingningen menar jag att beteenden som positivt betingas förstärks och beteenden som ignoreras eller negativt betingas försvagas. Det ligger djupt ingrott i människan (och alla andra flockdjur), och det kommer inte förändras för att någon (eller många) tycker att beteenden ska förstärkas trots att de blir ignorerade. Och vad spelar anledningen till att man pratar om det för roll, egentligen? Förändras handlingens effekt på grund av det?

   • Tobias Says:

    Och Virrpanna; jag tycker inte det är intressant om det ena eller andra könet gör något mest, det är så himla vanligt att diskussioner urartar i ”Men ni är ju sämre!”, något som HELT saknar relevans.

 6. Fabbe Says:

  Typ Fredrik Backman?

 7. Virrpanna Says:

  Men om jag ska blanda mig i detta med betingning också då, för att ytterligare skjuta upp det jag egentligen behöver göra.

  Den positiva förstärkningen har störst effekt då ett beteende ”behöver” förstärkas, dvs ännu inte är automatiserat. När någonting är automatiserat minskar behovet av bekräftelse för just detta. Kanske menar Tobias att det finns ett behov av att bekräfta handlingar som är goda exempel på jämställdhet eftersom detta inte är en självklarhet, medan Clementine menar att det borde vara en självklarhet och därmed inte borde behöva bekräftas.

  ?

  • Tobias Says:

   Ja rätt mycket så, även om jag tycker att det BORDE vara en självklarhet.

   Också för att man som man sticker ut hakan mycket mer när man tar ställning. Om man Är Man får man i det långa loppet en hel del för det. Tar man ställning för jämlikhet tar man risken att skjuta sin karriär i sank, tappa kollegors och bekantas respekt och helt enkelt få det sämre, man straffas helt enkelt för det. Då kan man faktiskt BEHÖVA lite jubel…

   Sen såg jag nu i någon kommentar vad den där med papperslösa flyktingen skrivit. Det är inte riktigt vad jag talar om…

 8. Mikael Says:

  Klockrent! Har aldrig läst någonting som stört mig så mycket som när ”schyssta snubben” uppdaterade om sin galamiddag med den papperslösa tjejen (http://ajour.se/kronika-de-som-inte-passar-in-pa-kandisfesten/)

  Här några personliga favoriter:

  1. Inledningen: ”Jag träffade en bekant för ett tag sen. Hon jobbar som trendanalytiker och ville prata om mina projekt och min ”image”.

  Alltså, vem börjar en bloggpost på det sättet?

  2. ”Vi kom fram till eventet. Jag uppgav mitt namn, och vi gick in.”

  Vem påpekar det?

  3. ”Vi gick bort till maten. Tog något att äta. Och ett glas bubbel. Hon undrade om man måste betala. Jag log och sa att det var gratis.”

  Nu börjar det riktigt krypa i kroppen av obehag.

  4. ”Vi flyttade på oss och jag hejade på någon nöjesjournalist. Där fick jag en ny sorts blick. ”Vad gör du här med en ful tjej?” skrek den. Jag började förstå problematiken. Ett: Vad var det här för brud med konstiga kläder? Två: Varför är Damon här med henne?”

  Tredjepersonsperspektivet!!! Tredjepersonsperspektivet!!! Obetalbart! Vem är det här? Vem speglar sig själv i andra på det där sättet?

  Det går inte att skriva en mer självgod och självavslöjande text. Jag kan läsa den hur många gånger som helst och aldrig sluta fascineras.

 9. Anna Says:

  Så jäääääääääla bra skrivet!!!! Och alltså den där krönikan. Jag mår så jävla dåligt av den.

  Någon fotograf kom fram och ville ta bild. Det lyste i hennes ögon. Hon kunde ju självklart inte vara med på grund av sin situation, och jag avskyr dessa mingelfotografer, men ställde ändå upp. Om än med bitter uppsyn. Hon såg stolt ut, vilket gladde mig.

  ……………………………jag skriker inombords. ”han ställde ändå upp”. Och HON. SÅG. STOLT. UT. DET. GLADDE. HONOM.

 10. den rabiata orakade flat-feministen fanny Says:

  Bara undrar: vem är personen i början? Kan ni länka till detta blogginlägg?

 11. den rabiata orakade flat-feministen fanny Says:

  Ah, såg nu. Glömd det.

 12. Betty Says:

  Efter att ha sett lite kränkta reaktioner på twitter vill jag bara förtydliga att enda exemplet som enbart handlar om en enda specifik person är det om fula flyktingen på fina galan. Resten av exemplen handlar snarare om olika typer inom samma grupper. Men visst, klart att klipp-och-klistra-boken refererar till Kawa, dock gör inte hela stycket det även om det kanske ser ut så. Är så trött bara på det här ”överskattas pga är vettig man”-grejen. Kan precis lika gärna handla om Fredrik Backman och den överdrivna hypen där, eller valfri annan komiker/bloggare/kändis som fått fett med credd för väldigt små saker eftersom han är snoppbärare med vettiga åsikter.

  Tolka nu inte det här som en förklaring eller vilja att släta över. Vill bara förtydliga, det är allt.

 13. Om Vita Kränkta Män och feministiska män. | Fanny Says:

  […] tycker att alla borde läsa detta inlägg på kvinnopartaj om schyssta snubbar och feministiska män. Texten är ganska delvis riktad mot Zolfagary, upphovspersonen bakom Vita Kränkta Män (Vkm) som […]

 14. Elle Says:

  Nu har jag inte läst alla kommentarer, men jag fattar inte argumentet att det är dåligt av männen att rapa upp “självklara saker” och “göra en grej av det”. De är ju för fan inte ett dugg självklara för den stora massan, då skulle ju inte samhället se ut som det gör! Väldigt kontraproduktivt att hålla på och gnälla på alla som inte debatterar, kommenterar eller författar på precis det feministiska sätt kvinnopartaj förordar, gubevars. Jag tycker inte att män som skriver sanna saker ska få mer beröm än kvinnor som gör det, men jag tycker det verkar väldigt konstigt om de ska få SKÄLL när de gör det. Vaddå inte känns äkta? Vem avgör det?
  Som samhället ser ut nu, finns det folk som lyssnar bättre om en man säger något än om en kvinna gör det.
  Var inte så jävla petnoga med vad personen som skriver har mellan benen, gör inte konflikter när ingen konflikt finns! Kan vi inte jobba framåt tillsammans, debattera konstruktivt och inte hålla på och spotta och fnysa åt folk som inte har samma/lika stor insikt som just JAG. Vad är tanken bakom det här inlägget? Du vill uppmuntra engagerade feministmän att hålla käft? Eller att vara äkta på ett sätt som kvinnopartaj kan acceptera och tro på. VARFÖR OCH HURDÅ? Jag förstår verkligen inte alls, det här känns som felriktad ilska, en oigenomtänkt spya.
  Jag vill på intet vis försvara någon enskild, halvrefererad “schysst snubbe” helt oreserverat, jag vill bara generellt slå ett slag för engagerade människor med genusinsikt som gör så gott det kan FÖR BÖVELEN. Vet du/ni bättre, jamen debattera och kommentera och lär upp dem då, men spotta inte på dem! Tycker ni att de mest verkar söka bekräftelse: well, så länge de inte hycklar utan lever som de lär är det väl en drivkraft så god som någon? Varför har kvinnopartaj en officiell blogg? Kom inte och påstå att det bara är i undervisningssyfte, för då är det JAG som känner att NI inte känns äkta för fem öre.

  • Tobias Says:

   Jag vill bara påpeka att inläggen återspeglar författarens åsikter, inte nödvändigtvis hela KPs, i övrigt håller jag helt med 🙂

   • Elle Says:

    Jag orkar faktiskt inte hålla reda på vem som är vem i KP, och trots att de vid flera tillfällen fått hintar om denna problematik (ja, alltså, från fler än jag) orkar de uppenbarligen inte göra något slags översiktlig förklaring. Så från mig får de helt enkelt dela på såväl beröm som kritik när jag tycker till i kommentarsfältet.

   • Elle Says:

    (Jag har dessutom fått svar på tal undertecknat hela partajet, så jag känner mig inte jättemotiverad att lägga en massa energi på att försöka bena ut vem som är vem.)

 15. Grillfest Says:

  Jag har skrivit en lista helt själv, med grejor jag tror att vi behöver hemma. Underlaget fick jag genom att öppna kylskåpet och inventera. Nu äter jag korv på Maxi och skall snart gå in. Hoppas att allt går bra och att jag inte glömmer något på listan. Min fru kommer säkert att tycka att jag är jätteduktig och så blir det kanske lite ligga senare.

  • Elle Says:

   Om det där är ditt exempel på vad du tror jag menar med ”engagerade människor med genusinsikt” så har du tolkat mig fel. Med all säkerhet gjorde du det med flit också. Grattis och trevlig helg.

   • Grillfest Says:

    Den hade inget med din insändare att göra. Den råkade hamna efter din då den var inlagd senare, det är allt. Men tack för helgönskningen och detsamma Elle.

  • Ia Says:

   Själv köpte jag gorbys texmexpiroger idag. Ska äta den sista om en stund. Är det förresten någon högtid på gång? Blir ingen ligga i alla fall.

   • Grillfest Says:

    Det är champagnens dag idag. En alldeles alldeles underbar högtid. IOM detta så tycker man att liggandet skulle öka avsevärt. Gorbys var inte på min lista men väl gelatin, vet inte hur men det borde gå att få det till något sexuellt.

   • Ia Says:

    gelatin glider bra.
    Jag är i Oskarshamn, därav celibatet.
    Jag är dessutom osäker på om de ens har champagne här.

   • Okinava Says:

    Stackare, fast på Sveriges baksida…

   • Ia Says:

    Ja, snart ska jag hem till västkusten igen.

 16. Fay Larsson (@tjackoslovakien) Says:

  Citat ”Schyssta snubben går på gala med en gömd flykting och tycker att alla tittar snett på henne för att hon inte är snygg. Så schyssta snubben bloggar ilsket med en känga till alla ytliga kändismänniskor och bara råkar nämna att han ju liksom asså ba gömmer flyktingar, ger dem kläder och galabiljetter och är allmänt schysst.”
  Är supernyfiken på vem detta är..? Någon som vet?

 17. Mimmi Says:

  Vill bara tipsa om ett klipp då en kille pratar om sina barn. http://youtu.be/W9elSTNdVKM

  • Grillfest Says:

   ”Nej, jag har ju valt bort allt det där tråkiga och så. Maggan hon städar, diskar, tvättar, och lagar mat. Jag dricker mest öl.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: